Heeft uw kat last van stress?

 

 

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam, wat zorgt dat het kan omgaan met kortdurende, veranderende situaties.

 

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van stress, maar in het algemeen ontstaat dit als de situatie voor de kan oncontroleerbaar en onvoorspelbaar is. 

 

Acute stress

 

Stress is niet per definitie slecht. Het is een overlevingsmechanisme. Hele snelle veranderingen in je hersenen, waaronder de toename van adrenaline, zorgen ervoor dat het lichaam kan reageren op veranderende omstandigheden. Dit noemt men kortdurende of ook wel chronische stress.

 

Met acute stress kan een kat in principe goed omgaan. Dit speelt als de situatie (tijdelijk) niet voorspelbaar en/of niet beïnvloedbaar is. Bijvoorbeeld als de bel gaat, er een prooi gezien word of als er een vreemde kat langs loopt. 

 

Katten geven stress signalen af. Let maar eens op:

- Kort aflikken van de neus

- Plotseling krabben of likken van de vacht

- Plotseling gapen

- Voorpootje optillen

- Uitschudden of rillingen over de rug

 

Niet alle signalen geeft de kat tegelijk af en niet alle katten laten alle signalen zien, maar als je goed op je kat let, ga je de signalen herkennen.

 

 

Chronische stress

 

Katten zijn gevoelig voor stress. Zij leven op een omgeving die voorspelbaar en controleerbaar is. Als de kat de situatie niet meer kan voorspellen of beïnvloeden en zo voortdurend onder spanning staat, spreken we van chronische stress. 

 

Dit kan ontstaan doordat een kat slecht gesocialiseerd is en daardoor in de kitten periode niet heeft leren omgaan met stress. Het komt ook vaak voor dat de leefomgeving van de kat teveel stress met zich meebrengt: bijvoorbeeld teveel katten op een te kleine ruimte, niet de beschikking over voldoende basisbehoefte voor de kat, onvoorspelbare leefomgeving of spanningen in huis.

 

Chronische stress kan leiden tot fysieke problemen zoals een verminderde weerstand, terugkerende blaasontstekingen (zonder bacteriële oorzaak), een verhoogde bloeddruk en een verhoogde kans op  suikerziekte. Ook kan chronische stress zorgen gedragsmatige veranderingen zoals onzindelijkheid en agressie. Maar ook minder of juist meer gaan eten en/of drinken, het slechter verzorgen van de vacht. De kat is constant alert of schrikkerig en trekt zich terug of verstopt zich en is minder actief of speelt zelfs helemaal niet meer.