Arnhemmer van de week op indebuurt.nl

Artikel gepubliceerd op indebuurt.nl/arnhem augustus 2017

Kattengedragstherapeute Marieke: ‘een kat heeft personeel’

We spreken Marieke Rap – van Heumen als ze net terug is van haar ochtendrondje. “Even de katten verzorgen van mensen die op vakantie zijn. Zo leuk om te doen.” Haar liefde voor katten begint al jong. “Mijn ouders wilden geen katten in huis. Totdat mijn broertje een rode poes voor mij had gevangen. Aan haar staart bracht hij d’r naar binnen! Bang en schuw. Ik was een jaar of 6. Met veel geduld en liefde maakte ik er een lief en sociaal beestje van. De poes mocht gelukkig blijven.”

Katten opvangen

Dat Marieke goed is met katten is al snel bekend in haar omgeving. “Ik heb veel verschillende katten opgevangen. Van hele jonge kittens die gesocialiseerd moesten worden tot zielige afgedankte katten.” Toen zij ging verhuizen en een gezin stichtte, was er een periode geen plek voor katten. “We kregen onze dochters en mijn man wilde liever eerst een hond. Dat vond ik ook leuk, maar wel met de voorwaarde dat er later nog wel katten bij zouden komen. Kittens opvangen zoals ik altijd had gedaan, zag hij niet zo zitten.”

De katten van Marieke, zoals ze er graag samen bij liggen.

Probleemkatten helpen

Als het moment daar is om weer een kat in haar leven toe te laten, kiest ze bewust voor een raskat. “Mijn hele leven hadden katten mij uitgekozen, nu wilde ik de kat kiezen. Ik verdiepte me in de verschillende rassen en koos voor de Ragdoll. Jingles is een hele lieve kat.” Haar kattenhart gaat harder kloppen en ze besluit om zich toch weer in te gaan zetten voor katten. Dit keer niet door katten op te vangen, maar door probleemkatten te helpen.

Studie kattengedrag

“Ik ben weer gaan studeren, in de avonduren, om kattengedragstherapeute te worden. Om ervaring op te doen deed ik vrijwilligerswerk bij een stichting voor kattenopvang. Nu ik voor mezelf ben begonnen als therapeute, geef ik daar nog steeds adviezen, op vrijwillige basis.”

Problemen met zindelijkheid

Waarvoor benaderen kattenbaasjes haar het meeste? “Problemen met de zindelijkheid. Dat komt echt veel voor. En is ook vaak vrij simpel op te lossen. Het kan aan de korrels in de kattenbak liggen, maar ook aan de kattenbak zelf. Katten hebben graag de ruimte om te kunnen draaien en te graven.”

Katten zijn eigenwijs. Zo zoeken ze zelf hun plekjes om lekker te chillen wel uit.

Andere veel voorkomende problemen zijn agressie en angst. “Van een bange kat hebben mensen vaak niet veel last, maar katten die aanvallen, daarvoor zoek je natuurlijk wat sneller hulp. Ik stuur eerst een vragenlijst op, zodat ik goed voorbereid op bezoek kan gaan. En dan observeer ik de kat, stel de baas nog meer vragen.”

Veel bereiken

Als Marieke een goede analyse heeft gemaakt, volgt dan een therapieplan. “Je kunt echt veel bereiken met een goed plan. Maar het vraagt wel geduld. Veel problemen ontstaan al heel vroeg. De eerste 13 weken van het leven van een kat zijn cruciaal. Dan horen ze bij hun moeder te blijven om van alles te leren. En daarna moet je een kat opvoeden. Zorgen dat het geen verkeerd gedrag leert. Wil je niet dat je kat de meubels sloopt? Dan moet je zorgen dat hij daar de kans niet toe krijgt en dingen aanbieden die veel leuker zijn.”

Marieke stelt dat alle katten hun natuurlijke gedrag moeten kunnen nabootsen. Ook al zitten ze op een kleine flat. “Een kat wil jagen, klimmen en de natuur in. Als dat niet kan, dan moet je zorgen dat ze in huis dit gedrag wel kunnen vertonen. Uitdagende spellen. Als een kat zich verveelt, dan ontstaat er frustratie en stress. Dat moet je voorkomen.”

Geen leven zonder katten

Naast haar werk als gedragstherapeute, is ze ook in te zetten als kattenoppas aan huis. Marieke heeft zelf nu 2 katten en een hond. Dat gaat heel goed samen, maar als ze moest kiezen, dan kiest ze voor de katten. “Een hond heeft een baas, een kat heeft personeel. De kat leeft voor zichzelf. Dat spreekt mij juist zo aan. Dat onafhankelijke. Ik kan mij geen leven zonder katten meer voorstellen.”

 

 

0 Berichten

Artikel kattenmanieren juni 2017

meer lezen 0 Berichten

Katten met een rugzakje. Artikel kattenmanieren 1, 2017

Nikita

meer lezen 0 Berichten

Dikke buik

Jingles brengt haar dagen door met eten en slapen. Vooral met veel eten en veel slapen. Nog meer slapen en luieren als ze normaal al heel goed kan. Maar nu met een hele goede reden..... 


Over zo'n 4 weken hopen we een nestje kleine iniminie ragdolls te krijgen. Jingles haar buik is al flink gegroeid en ook haar humeur verraad dat ze heel erg zwanger is 😉.


Voor het geval we het vergeten, showt ze maar al te graag haar buik. Het liefst ligt ze de hele avond zo charmant naast me.

2 Berichten

Het zonnetje schijnt.....

De zomer lijkt nu echt begonnen. De temperatuur loopt op en de zon schijnt flink.

 

Denken jullie aan de katten? Vooral witte katten zijn extra gevoelig voor verbranden.

De dierenarts en ook veel online dierenshops, verkopen zonnebrand welke geschikt is voor huisdieren. Smeer vooral goed de oortjes in, want verbranding kan al snel zorgen voor huidkanker.

 

Mijn katten liggen liefst de hele dag in de volle zon, het word ze niet snel te warm. Al lijkt het voor langharige katten extra warm, juist hun vacht zorgt voor isolatie tegen de hitte.  Ik houd ze wel in de gaten hoor, ook voor een kat kan het te heet worden!

 

Met extra bakken water, schaduwplekjes en koelmatten -die koop je bij de dierenwinkel- help ik mijn poezels de zomer door! 

 

Hoe heb je nou in de gaten dat het ze te warm is geworden?

  • lusteloosheid of juist onrustig gedrag
  • verminderde eetlust
  • overgeven
  • kwijlen
  • versnelde ademhaling/hartslag
  • koorts (de normale temperatuur van een kat hoort tussen 38 en 39 graden te liggen)
  • hijgen
  • donkerrood gekleurd tandvlees

Zorg dan dat je ze zo snel mogelijk afkoelt. Leg bijvoorbeeld een vochtige handdoek over hun rug of zet de airco aan. een ventilator zijn ze meestal niet zo'n fan van.

 

 

Geniet van de zomer!

 

 

 

 

1 Berichten