kattengedragstherapie doen we samen!


 

Probleemgedrag van de kat is voor de kat vaak natuurlijk gedrag, maar voor de eigenaar ongewenst. Dit zijn bijvoorbeeld onzindelijkheid, sproeien in huis, krabben aan meubels of agressie. Gedrag wat voor de kat lichamelijk of mentaal juist schade brengt is vaak voor de eigenaar niet zo snel een reden om een gedragstherapeut in te schakelen omdat dit minder snel als probleemgedrag opgemerkt word.  Al is (extreme) angst, kaal likken, het eten van niet-eetbare voorwerpen of (chronische)stress juist voor de kat ongezond en schadelijk en moet zo snel mogelijk opgelost worden. 

 

Voor korte vragen mag u altijd telefonisch of per email contact opnemen. Mocht het te complex zijn om zo eenvoudig op te lossen, adviseer ik u een gedragsconsult online of aan huis.

 

Wat houd een consult in?

Bij een gedragsconsult aan huis krijgt u vooraf een uitgebreide vragenlijst per email. Dit lijken veel (onnodige) vragen, maar toch is dit nodig om de geschiedenis en huidige situatie van de kat volledig in beeld te hebben en mij voor te kunnen bereiden op het huisbezoek. Een bezoek aan huis duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Tijdens dit consult loop ik met u de onduidelijkheden uit de vragenlijst door en kan ik de kat in zijn natuurlijke omgeving observeren. Ondertussen leg ik u uit waar de oorzaak van het probleemgedrag vandaan zal  komen en hoe dit opgelost kan worden. Dit krijgt u naderhand uitgewerkt in een behandelplan toegestuurd. Ook uw dierenarts krijgt hiervan een verslag indien gewenst.

 

De volgende stap is geen abracadabra, hocus pocus en het is opgelost.....Om het oplossen van het probleemgedrag daadwerkelijk te laten slagen is het van belang dat de maatregelen uit het behandelplan ook daadwerkelijk door u als eigenaar uitgevoerd gaan worden. Uiteraard bespreek ik met u wat haalbaar is! Een harde garantie dat het probleem opgelost word kan ik u dan ook niet geven, aangezien dit mede ligt aan uw eigen inzet. 

 

Een probleem wat al jaren loopt, is meestal niet in een week op te lossen. Na het consult heeft u daarom recht op 3 maanden nazorg. Heeft u in die periode nog vragen of loopt u vast, neem dan gerust contact op! Deze extra contactmogelijkheden zijn vaak ook nodig, om het probleem echt opgelost te krijgen. 

 

   

 

Een kat vertoont geen gedrag om een eigenaar “te pesten”. Straffen voor zijn/haar gedrag is dan ook geen goede oplossing, de kans dat de problemen toenemen of de kat uit angst andere gedragsproblemen ontwikkeld is dan vaak een gevolg.  

Wel heeft het zin om de oorzaak, context en motivatie van het gedrag te achterhalen en de kat ander gedrag aan te leren door middels van gedragstherapie.

 

Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.