gedragstherapie doen we samen!


 

Probleemgedrag van de kat is voor de kat vaak natuurlijk gedrag, maar voor de eigenaar ongewenst. Dit zijn bijvoorbeeld onzindelijkheid, sproeien in huis, krabben aan meubels of agressie. Gedrag wat voor de kat lichamelijk of mentaal juist schade brengt is vaak voor de eigenaar niet zo snel een reden om een gedragstherapeut in te schakelen omdat dit minder snel als probleemgedrag opgemerkt word.  Al is (extreme) angst, kaal likken, het eten van niet-eetbare voorwerpen of (chronische)stress juist voor de kat ongezond en schadelijk en moet zo snel mogelijk opgelost worden. 

 

Voor korte vragen mag u altijd telefonisch of per email contact opnemen. Mocht het te complex zijn om zo eenvoudig op te lossen, adviseer ik u een consult aan huis.

 

Wat houd een consult in?

Bij een consult aan huis krijgt u vooraf een uitgebreide vragenlijst per email. Dit lijken veel (onnodige) vragen, maar toch is dit nodig om de geschiedenis van de kat volledig in beeld te hebben en mij voor te kunnen bereiden op het huisbezoek. Een bezoek aan huis duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tijdens dit consult loop ik met u de onduidelijkheden uit de vragenlijst door en kan ik de kat in zijn natuurlijke situatie observeren.  Ondertussen leg ik u uit waar de oorzaak van het probleemgedrag vandaan komt en hoe dit opgelost kan worden.  Dit krijgt u naderhand uitgewerkt in een behandelplan toegestuurd. Ook uw dierenarts krijgt hiervan een verslag. 

De volgende stap is geen abracadabra, hocus pocus en het is opgelost...Om het oplossen van het probleemgedrag daadwerkelijk te laten slagen is het van belang dat de maatregelen uit het behandelplan ook daadwerkelijk door u als eigenaar uitgevoerd gaan worden. Uiteraard bespreek ik met u wat haalbaar is! Een harde garantie dat het probleem opgelost word kan ik u dan ook niet geven, aangezien dit mede ligt aan uw eigen inzet. 

 

Als een probleem al jaren loopt, is het meestal niet in een week op te lossen. Na het consult heeft u daarom recht op 3 maanden nazorg. Heeft u nog vragen of loopt u vast, neem dan gerust contact op! Deze extra contactmogelijkheden zijn vaak ook nodig, om het probleem echt opgelost te krijgen. 

 

 

 

Heeft uw kat de voorkeur om zijn urine en/of ontlasting buiten de kattenbak te doen? 

Er zijn veel oorzaken voor onzindelijkheid. Verschillende mogelijke oorzaken kunt u zelf eenvoudig aanpakken.

  • het gebruikte kattengrit bevalt de kat niet door bijvoorbeeld de structuur of geur
  • de kattenbak is niet schoon genoeg
  • de kattenbak is te klein
  • de kat vind een kap over de kattenbak niet of juist wel prettig
  • de locatie van de kattenbak is te onrustig

Helpen deze aanpassingen niet en is een medische oorzaak door uw dierenarts uitgesloten, dan kan een kattengedragstherapeut u helpen de oorzaak te vinden en deze met u op te lossen.

 

 

Krabben is voor katten natuurlijk gedrag en heeft meerdere functies. Door te krabben kunnen ze hun oude versleten nagelhoesjes verwijderen en hun nagels scherpen. Vooral binnenkatten zullen eerder een plek zoeken in huis om hun nagels scherp te houden. 

Aan de onderzijde van hun pootjes hebben katten geurklieren zitten. Door te krabben zetten ze hiermee hun geur af, om zo hun territorium af te bakenen en andere katten te laten weten dat zij hier zijn geweest. 

Katten laten graag in iedere ruimte waar ze komen hun geur achter. Deze geur blijft niet lang hangen, dus geven ze regelmatig opnieuw hun geur af.  Zorg daarom in iedere ruimte voor een aantrekkelijke krabplek, met bij voorkeur minimaal 1 plaats in huis met een paal waarin ze ook kunnen klimmen en zeker waaraan ze zich languit kunnen uitrekken om te krabben.  Zet deze krabmogelijkheden op strategische plaatsen in de vertrekken. Zodra een kat een ruimte binnen komt, willen ze het liefst direct hun geur kwijt kunnen. 

 

 

Agressieve of angstige kat?  

Katten zijn van nature niet agressief, ze vermijden juist liefst zo veel mogelijk agressie. Agressief gedrag heeft dan ook altijd een achterliggende oorzaak. Ook zijn ze heel gevoelig voor stress. Net als bij mensen, kan dit zich uitten in lichamelijke klachten. Door het in kaart brengen van de oorzaak en motivatie van het gedrag, krijgen we een duidelijk beeld wat er aangepast zou kunnen worden om het voor de kat een prettigere leefomgeving te maken. Met een uitgebreid verslag en stappenplan kunt u  daarna zelf aan de slag.

 

 

De kat vertoont geen gedrag om een eigenaar “te pesten”. Straffen voor zijn/haar gedrag is dan ook geen goede oplossing, de kans dat de problemen toenemen of de kat uit angst andere gedragsproblemen ontwikkeld is dan vaak een gevolg.  

Wel heeft het zin om de oorzaak, context en motivatie van het gedrag te achterhalen en de kat ander gedrag aan te leren door middels van gedragstherapie.

 

Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.