Wat kan u bereiken met gedragstherapie?


Heeft u een kat die naast de bak plast?

aan de meubels krabt?

ruzie maakt met de kat van de buren?

of ander gedrag vertoont dat voor problemen zorgt?

 

Katten zijn erg territoriaal en hebben het liefst een voorspelbare en controleerbare omgeving. Die creëren ze o.a. door te communiceren door middel van krabben en sproeien. Omdat dit gedrag in huis ongewenst is, belanden helaas veel katten in een asiel of als zwerver op straat. Meestal gaat het om natuurlijk kattengedrag in een, voor ons, ongewenste situatie. Je geliefde huisgenoot hierom weg doen is dan ook onnodig. 

 

Katten zijn van nature niet agressief, ze vermijden liefst zo veel mogelijk agressie. Agressief gedrag heeft dan ook altijd een achterliggende oorzaak. Ook zijn ze heel gevoelig voor stress. Net als bij mensen, kan dit zich uitten in lichamelijke klachten.

 

Een kat vertoont geen gedrag om een eigenaar “te pesten”. Straffen voor zijn/haar gedrag is dan ook geen goede oplossing, de kans dat de problemen toenemen is dan vaak een gevolg.  

Wel heeft het zin om de oorzaak, context en motivatie van het gedrag te achterhalen en de kat ander gedrag aan te leren.

Daarmee help ik u graag!

 

 

Als kattengedragstherapeut ondersteun ik Stichting Uno 112 kattenhulp. Deze stichting zet zich in om kansarme katten te helpen en te herplaatsen.