Spelen met je kat!Spelen houdt je kat fit, het stimuleert natuurlijk jachtgedrag en het gaat verveling tegen.
Samen spelen met je kat versterkt de band tussen jou en je kat!


Er zijn talloze manieren om je kat te laten spelen en om samen met je kat te spelen. Daarom hierbij een aantal tips:


Laat je kat niet met je handen spelen

De eerste en o zo belangrijke tip: Laat je kat spelen met een speeltje, niet met je handen.

Het lijkt zo leuk, je hebt een kitten in huis en die laat je met je handen spelen.
Je kitten is nog niet zo fel, maar eenmaal aangeleerd is het nog niet zomaar afgeleerd! Een volwassen kat speelt niet zo schattig met je hand. Binnen de kortste keren zit je onder de krassen en beschouwd de kat je hand echt als prooi.


Niet te veel speeltjes

Het ene speeltje is nog leuker dan het andere, dus kopen we graag nieuwe speeltjes en geven deze vol enthousiasme aan de kat. Uiteindelijk heeft de kat zoveel speeltjes en lijkt ze nergens interesse in te hebben.
Nieuwe speeltjes kopen is helemaal niet verkeerd, maar blijf er voor zorgen dat ze uitdagend blijven. Geef je kat enkele speeltjes om mee te spelen en wissel deze na een paar dagen om voor wat andere speeltjes.

Beweging of juist niet?

Ik hoor vaak "mijn kat heeft een mand vol speeltjes, maar doet er niks mee".
Een kat heeft een trigger nodig. Stil liggende speeltjes stimuleren niet. Een mand vol speeltjes is voor de meeste katten daarom ook niet interessant. Pak je een speeltje uit de mand en je gaat daar samen mee spelen, dan zul je zien dat het al snel interesse wekt en je kat wel met het speeltje wil spelen. 


Afwisseling is het soort speeltje

Balletjes in alle kleuren en maten. Leuk, maar je kat is zo uitgekeken op allemaal dezelfde soort speeltjes. Zorg dus niet alleen voor het afwisselen van speeltjes, maar ook afwisseling in het soort speeltjes. Kattenhengels, balletjes, knuffelspeeltjes met kattenkruid, kattenspeeltjes van natuurlijke materialen.


Boots het natuurlijk gedrag van een kat na

Een jagende kat ziet een prooi, ligt op wacht en springt erop af als de prooi stil zit. Daarna word de prooi -als het goed is- gevangen, of -met een beetje pech- is de prooi te snel en rent of vliegt weg.
Houd dit natuurlijke gedrag van de kat in gedachten bij het spelen met je kat.


Speel in de goede richting

Gooi muisjes, balletjes en andere voorwerpen altijd van je kat af. Een prooi loopt ook niet naar de kat toe.
Je kat zal hierdoor eerder geprikkeld raken en tot spelen overgaan.


Verschillende snelheden

Een speelhengel heel snel heen en weer bewegen om je kat in actie te krijgen lijkt leuk, maar levert eerder irritatie dan stimulatie op bij je kat. 
Probeer het gedrag van bijvoorbeeld een vogel of muis na te doen. Een vogel zit stil, fladdert een eindje door de lucht, gaat weer zitten, loopt een stukje over de grond. Een muisje verstopt zich achter een kast, komt een stukje tevoorschijn, rent weg en verstopt zich weer.
Zo blijft het spel afwisselend voor je kat en ook leuk voor jezelf.


Niet alleen in de lucht spelen met een hengel

Katten zijn fervent muizenvangers en reageren snel op bewegingen op de grond. Sommige katten vinden prooien die door de lucht vliegen maar niks, maar zijn juist grote fan van alles wat op de grond zit en loopt.


Verstop het speeltje
Een muis waar je kat zo graag achteraan rent verstopt zich graag ergens achter of in holletjes en ritselt onder de struiken in de tuin. Door een speeltje of speelhengel deels te verstoppen onder bijvoorbeeld een krant of kleedje daag je je kat uit op zoek te gaan naar het speeltje.
Laat het speeltje afwisselend snel en weer langzaam bewegen.


Het doel van jagen

Het uiteindelijke doel van je kat is het vangen van de prooi. Laat daarom tijdens het spelen de kat zo nu en dan het speeltje -de prooi- echt vangen. Natuurlijk kan de prooi ook zo nu en dan weer ontsnappen.
Laat je je kat de prooi nooit vangen, dan zal de interesse al snel voorbij zijn.


Stop niet abrupt met spelen

Een kat raakt gefrustreerd als ze net lekker in het spel zit en jij dan plotseling stopt. Bouw het spel rustig af door je kat de prooi te laten vangen of laat het speeltje steeds iets rustiger bewegen, zodat je kat ook rustiger word.

 

 

Kijk voor een assortiment uitdagende kattenspeeltjes een op www.voerpuzzels.nl