Heeft uw kat de voorkeur om zijn urine en/of ontlasting buiten de kattenbak te doen?
Er zijn veel oorzaken voor onzindelijkheid. Verschillende mogelijke oorzaken kunt u zelf eenvoudig aanpakken.
Helpen deze aanpassingen niet en is een medische oorzaak door uw dierenarts uitgesloten, dan kan ik u door middel van een gedragsconsult helpen de oorzaak te vinden en deze met u op te lossen.
Effectief de geur van kattenurine verwijderen?
De geur van kattenurine is moeilijk te verwijderen. Gebruik in ieder geval geen reguliere schoonmaakmiddelen. Deze maskeren de geur tijdelijk, maar kunnen de geur niet effectief verwijderen. Vaak ontstaat er door de combinatie van het schoonmaakproduct en de urine juist een veel onprettigere geur.
Hieronder een overzicht van producten die veel gebruikt worden in huis en wel/niet geschikt zijn.
Bleek of Chloor; zijn zeker af te raden. Katten vinden deze geuren vaak lekker, waardoor ze sneller juist wel weer op die plekken gaan plassen. Om de kattenbak extra aantrekkelijk te maken is uitwassen met een scheut Chloor/bleek dan wel weer effectief!
Azijn; Azijn word nog wel eens aangeraden om urinegeur te verwijderen. Voor de geur zeker bruikbaar. Azijn is zuur en samen met de basische stof ammoniak uit de urine neutraliseert dit elkaar. Maar in urine zit ook ureum. Deze geur is net als azijn zuur en dat word niet afgebroken door azijn. Deze geur blijft dus aanwezig en trekt katten aan om op deze plek te plassen.
Dettol; Dettol is zeer giftig voor katten. Zelfs als dit verdund word gebruikt om de vloer te dweilen en de kat loopt erover en likt zijn pootjes af, kan dit al tot heftige allergische reacties leiden.
Luchtverfrisser/parfum; Geur is een manier voor katten om zich veilig te voelen. Spuit je met sterkte geurtjes, dan kan dit juist zorgen voor meer plassen, om hun eigen geur te laten overheersen. Daarnaast is een kattenneus veel beter ontwikkeld dan die van de mens en is een sterkte geur al snel veel te heftig en onprettig voor de kat.
Schoonmaaksoda (natriumcarbonaat); Soda neutraliseert geurtjes en kan makkelijk en veilig gebruikt worden. Maak een oplossing van een paar scheppen soda in heet water en neem hier de vloer en muur mee af.
Biotex; Werkt soda niet voldoende, Biotex is ook een optie. Dit pakt de biologische enzymcomplexen aan en zorgt ervoor dat de urinegeur geneutraliseerd word. Laat een sopje van heet water en Biotex goed intrekken en droog het daarna met een handdoek.
Ecodor UF2000 of HG tegen urine geur; deze speciaal ontwikkelde producten om urinegeur op te lossen werken op dezelfde manier als Biotex. Ze worden vaak wel als effectiever benoemd.
Zeoliet; Zeoliet (van bijv. Zeopet) is een natuurlijk mineraal wat o.a. vocht en ammonium uitzonderlijk goed absorbeert en bacteriegroei remt. Strooi een ruime hoeveelheid op de aangedane vloer en laat dit 48 uur intrekken. Hierna opzuigen met de stofzuiger. Zorg wel dat de katten die tijd uit de buurt blijven en de plek niet zien als een nieuwe kattenbak!