Vakantietijd en je kat

De zomer zit er aan te komen. Heeft u al vakantieplannen gemaakt? Een week, of misschien wel twee weken ergens dicht bij naar de camping. Of een leuk hotelletje in de bergen? Misschien wel een vliegreisje naar de Caraïben. Waar de reis ook naar toe gaat, veel voorpret hoort er zeker bij. 

Net zoals het boeken van de vakantie en het regelen wie de post uit de brievenbus haalt en de planten water geeft, moet je geliefde kat ook goed verzorgd worden die dagen.

 

Er zijn mensen die hun kat van jongs af aan meenemen op reis. Voor sommige katten geen probleem, maar lang niet alle katten kunnen hier goed mee om gaan. Een kat is erg territoriaal en hecht zich aan zijn vertrouwde leefomgeving. Hem in een vreemd territorium zetten, aan een lijntje bij de caravan is vanuit de kat gezien dan ook geen ideale situatie. Al zullen er zeker katten zijn, die hier minder moeite mee hebben!

 

De kat uit logeren brengen bij familie/vrienden is voor de kat net zo min een ideale situatie. Hoe lief ook bedoeld, ook dit is voor de kat een vreemd territorium. Al helemaal als het logeeradres zelf een of meerdere katten heeft. Advies daarbij is om de eigen katten en logeerkat in aparte gedeelten van het huis te laten, om territoriale problemen te voorkomen. Want zeg nou zelf....niemand zit te wachten op angstige en/of vechtende katten.

 

Kattenhotels zie je steeds meer. Sommige werken met aparte verblijven per kat of per katten uit één gezin, andere hebben gezamenlijke verblijven voor meerdere katten. Omdat het voor alle katten een vreemde omgeving is, zijn over het algemeen geen territoriale problemen. Belangrijk is wel dat er  voldoende terugtrek plekjes zijn voor de katten en dat er naar de samenstelling in de groep gekeken word, oudere katten zitten bv. meestal niet te wachten op drukke kittens. 

Honden -en kattenpensions zijn er ook diverse in het land. Uiteraard zitten de katten in aparte verblijven, afgescheiden van de honden, maar het geblaf en/of de geur van honden kan voor een kat wel zorgen voor extra stress. 

Ga in ieder geval voor een reservering eerst kijken bij het kattenhotel/pension of u er een goed gevoel bij heb en bedenk dan of uw kat(ten) zich hier prettig zullen voelen. Is uw kat snel angstig, dan zal dit waarschijnlijk teveel stress opleveren. Woont uw kat als enige huisdier en heeft veel aandacht nodig, dan is dit misschien wel een prima plek.

 

De meest ideale oplossing voor de kat is nog altijd thuis in zijn vertrouwde omgeving, met eigen plekjes en geurtjes. Vooral een buitenkat zal zijn territorium willen blijven markeren en beveiligen, voor een andere kat zijn kans waarneemt. Voor de kat is het fijn als er tijdelijk iemand in huis komt, om de kat te voorzien van zijn natje en droogje en zodat er genoeg menselijk gezelschap is. Buren of vrienden die enkele keren per dag de verzorging op zich nemen en met de kat spelen of gewoon aanwezig zijn, is voor de kat vaak ook voldoende. Heeft u geen buren of vrienden die tijdens uw vakantie op de kat kunnen passen, dan kunt u de diensten van een kattenoppas inhuren. Deze komt in overleg enkele keren per dag langs voor een speeluurtje, het verschonen van de kattenbak, eten en drinken verversen en zal veelal ook de planten en post verzorgen. 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0